Uncategorized

Kehribar

Kehribar fosilleşmiş çam reçinesidir. Tespih yapımında kullanılan malzemelerin en başında Kehribar gelmektedir. Kehribar taşı milyonlarca yıl toprak altında kalarak günümüze gelmektedir. 250’den fazla rengi vardır. En çok bilinen renkleri Sarı ve yarı saydam renk tonlarında olanlarıdır. Isındığı zaman etrafa hoş bir koku yayar.

Halk arasında “Kehribar nedir?” sorusu çok sorulur. Sorunun cevabı ise, Kehribar bir fosildir olarak verilebilir. Aslında Kehribar bir taş olarak anılır, ağaçların korunma mekanizmalarından biri olan reçinenin fosilleşmiş halidir.

Kehribar, şifalı taş olarak kabul edilir. Kehribarın bileşiminde oksijen, hidrojen, karbon elementleri ve süksinik asit bulunmaktadır.

Dünya Kehribar yataklarının ortalama %90’ı Rusya’nın Kaliningrad Bölgesinde bulunmaktadır.

Avrupa’da kehribar yatakları en çok Rusya, Ukrayna, Romanya, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Sicilya’da görülmektedir.

Kehribar ortalama 25 ile 40 metre arasında değişen bir derinlikte ve eski devirlerde meydana gelen denizaltı çökeltilerinin iki tabakası arasında damarlar şeklinde bulunmaktadır. Buna mavi toprak denilmektedir.

Kehribarın birinci vatanı bugünkü İskandinav ve Polonya Baltık Denizi’nin büyük bir kısmını içine alan sahalardır. Buralarda bir zamanlar büyük ormanların bulunduğu tahmin edilmektedir. Kıtalar arasındaki büyük değişikliklerin sonucunda bu bölgeler sular altında kalmış ve uzun seneler sonucu toplanan çam sakızı kütleleri deniz suyuyla sürüklenip gitmiştir.

Bunların üzerine kum ve çakıl taşlarının kaplanması ile mavi toprak olarak bilinen tabaka oluşmuştur.

Kehribarın Özellikleri Nelerdir?

Kehribar taşı, yapısı itibariyle aşırı derecede saydam bir taştır. Sahip olduğu en önemli özelliklerinden biri de yumuşak ve hafif olmasıdır.

Aslında kehribar özellikleri saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Kehribar taşı, hem süs eşyası niyetiyle hem de sağlık alanında kullanılmaktadır.

Kehribar taşı, bedenle temasa geçtiğinde bedene sıcaklık yayar. Bu sebeple takı eşyası olarak genelde boyun çevresinde kullanılır. Buradaki amaç, taşın verdiği ısı ile soğuk algınlığını çözmektir.

Bu özel taş, oldukça değerli bir taştır ve sahteleri de vardır. Gerçek Kehribar yakıldığı zaman etrafa çam kokusu yayar. Bunun nedeni ise, kozalaklı ağaçların reçinelerinden oluşmuş olmasıdır. Kehribar taşı, sağlık alanının dışında da özellikle tespih yapımında sık bir şekilde kullanılmaktadır.

Bazı Kehribarların içerisinde fosilleşmiş olarak böcek türü canlılara da rastlanılmaktadır. Bu durum zaten değerli olan Kehribar taşlarını çok daha değerli yapmaktadır. Bu şekilde bulunan Kehribar taşları normalinden çok daha değerlidir.

Çıkarıldıkları bölge ve özellikleri bakımından (Baltık Damla, Ukrayna Damla, Kaliningrad Damla, Dominik Damla) gibi türleri bulunmaktadır. Halk arasında en iyisi Baltık Damla olarak bilinmektedir.

Son derece önemli olan Kehribarın faydaları saymakla bitmez. Sağlığa olan etkilerinden dolayı şifalı taş denilen Kehribarın birçok olumlu etkisi vardır.

Kehribarın yüksek enerjisi ve iyileştirici etkileri olduğuna inanılır. Bu inanca göre de etkiler üzerinde taşıyan kişiye geçer.

Kehribar taşının başlıca faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

–  Bazı zehirleri etkisiz kılar.

–  Doğurganlık ve cinsel gücü artırır.

–  Kehribar taşının, özellikle romatizma ağrılarına da çok iyi geldiği söylenmektedir.

–  Boğaza takı olarak takıldığında Guatr, astım, bronşit ve alerjiye karşı iyi gelir.

–  Kehribar, iç salgı bezlerini dengeler ve karaciğeri temizleyerek güçlendirir.

–  Boğaz ve tiroit enfeksiyonlarını diğer tüm taşlardan daha iyi tedavi ettiği düşünülmektedir.

–  Bu özel taşın sindirim sistemine de olumlu katkıları vardır. Bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir

şekilde çalışmasını sağlar.

–  Yaydığı sıcaklıkla, enfeksiyonu önler ve soğuk algınlığı tedavisinde rol oynadığı için genelde boyun

çevresine takılır.

–  Kötü şansı kovup, iyi talihi çektiğine inanılır.

Paylaş :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir