33’lük Tespih :
Sayı itibariyle bir tespih çeşididir. 33’lük tespihler dışında 99’luk, 500’lük hatta 1000 tanelik tespihlerde bulunmaktadır. 99’luk tespihler klasik tespih olarak nitelendirilirler. Klasik tespihte tane sayısı 99’dur. Tekke ve dergahlarda dervişlerin zikir (Allah’ı tespih etmek) için kullandıkları 500 hatta 1000 taneli tespihler de bulunmaktadır.
99’luk Tespih :
Sayı itibariyle bir tespih çeşididir. 99’luk tespihler klasik tespih olarak nitelendirilirler. Klasik tespihte tane sayısı 99’dur. 33’lük olanları bulunduğu gibi, tekke ve dergahlarda dervişlerin zikir (Allah’ı tespih etmek) için kullandıkları 500 hatta 1000 taneli tespihler de vardır. Ayrıca kullanımı az olsa da Efe tespihi (Maskot tespih), 45’lik tespih gibi çeşitleri de bulunmaktadır.
Ara Tane :
Ara Taneler sistemli tespihlerde olur. Sistemde bulunan düğüm tanesinden sonra ipe genelde 3 adet tane daha eklenir. Bu tanelere ara tane denir. Genelde o tespihin tanesinden biraz daha küçük olurlar. Bu sebeple bu ara tanelere, küçük taneler de denilmektedir.
Ateş Kehribar :
Arpa Kesim :
Ametist :
Strese, migrene, iştahsızlık, göz ağrısı, akciğer rahatsızlıklarına iyi gelen bir taştır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuvars kristalinin arındırılmasında kullanılır. Pozitif enerji yüklü bir kristaldir. Taşıyan kişiye de bu yükü aktarır. Beyin gücünü yükseltir. Kan temizleyicidir. Negatif enerjilerimizi boşaltarak huzurlu ve zinde olmamızı sağlar. Pembe kuvarsla birlikte kullanıldığında aklı güçlendirir. Alkoliklere iyi gelir ve kalbi korur.
Akik :
Uğur ve bereket taşıdır. Kan dolaşımını kolaylaştırır. Erkeklerde, erkeklik bezini, kadınlarda yumurtalıkları korur. Cinsel organları aktivite eder. Sağlık ve uzun ömür simgesidir Turuncu akik kendinizi sıkıntılı ve ümitsiz hissettiğiniz zamanlarda olayların iyi yönlerini görmenize yardım eder. Sebepsiz sıkıntıyı alır. Sarı akikle yaşamdan zevk alırsınız. Ateş akiği yaşadığınız ana yoğunlaşma isteğinizi güçlendirir. Ciddiyet, dayanıklılık ve sükunet sağlar. Olumsuz duyguları çözüp iç benliği korur. Kendinize güven duymanızı sağlar.
Akuamarin :
Beden ve zihin ilişkisini kuvvetlendirir. Duyarlılık sezgisini artırır. Aile saadetini güçlendiren taş denir. Denizcilerin uğur ve nazar taşıdır. Güven, denge ve ahenk sembolüdür. Solunum problemleriyle savaşır. Hafızayı güçlendirir. Strese karşı koruyucudur.
Agat :
Konuşma yeteneğini güçlendirir. Dikkatsizlikten, sosyal olamamaktan korur. Uzun ömür ve mutluluk simgesidir. Günlük stresleri atar. Vücutta tansiyon dengeleyicidir. Üriner sistemin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Aklı ve vücudu güçlendirir, kişiyi cesaretlendirir.
Aytaşı :
Günlük yaşantınızdaki dengeyi oluşturmanızı sağlar ve duygusal dengenizde uyum sağlayıcı etki yaratır. Fiziksel olarak tıkanmış lenf bezlerini temizler. Kadınlarda hormon seviyesini dengeler.
Amber (Kehribar) :
Guatr, astım, bronşit ve alerjiye karşı iyidir. Tılsım olarak, hem kör talihe karşı korunma hem de talihi kendine çekme için kullanılmıştır. Sindirim sistemi, iç salgı bezlerini dengeler ve karaciğeri temizleyerek güçlendirir. Yaydığı sıcaklık, enfeksiyonu önlediği ve soğuk algınlığı tedavisinde rol oynadığı için genelde boyun çevresine takılır. Boğaz ve tiroid enfeksiyonlarını diğer tüm taşlardan daha iyi tedavi ettiği düşünülmektedir.
Aventurin :
Zihinsel karmaşayı ve stresi azaltır. Neşe taşı da denir. Sakinlik ve yaşama sevinci sunar.
Amazonit :
Beden dışı deneyimlere duyulan korkuyu yatıştırır. Enerjisi ölümcül derecede hasta olanlara iyi gelir.
Baltık Damla :
Çıkarıldığı bölge itibariyle kehribarın bir çeşididir. Halk arasında kehribarın en iyi türü olduğu düşünülür.
Beyzi :
Balina Dişi :
Bağa :
Deniz kaplumbağası kabuğu.
Çivi :
Çivi parçası sistemli tespihlerde bulunur. Sistemin ve tespihin en üst parçasıdır. Hitamenin üstündeki deliğe yerleştirilir ve deliğe tam oturur. İplerin ucu bu çiviye bağlanarak hitameye sıkıştırılır ve düğümler bu sayede gizlenir. Çivilerin görevi tespih ipinin iki ucunu birleştirmek ve iplerin düğümünü gizlemektir. Çivi parçası hem tespihin dizilmesini tamamlar hem de hatime parçasının en üstünü zarif şekilde süsler. Bazı tespih ustaları kendi hünerlerini ve sanatlarını göstermek için çiviyi Hatimeye vidalı yaparlar.
Çıkrık Kemane :
Eskiden tespih yapımında kullanmak için, tespih ustasının kendi elleriyle, ceviz ağacından imal ettiği bir çeşit el tornasıdır...
Durak (Nişane, Müezzin, veya İşaret) :
99’luk tespihlerde, birinci ve ikinci 33’lük gruplardan sonra konulan tanelere verilen isimdir. Hem 33’lük hem 99’luk tespihlerde de ikişer adet durak bulunur. “Nişane”, “Müezzin” veya “İşaret” de denilir...
Düğüm Yuvası :
Sistemli tespihlerde Düğüm Tanesinin tam altında bulunur. İmameden çıkan iplerin düğümlenerek içine alındığı bölümdür. İmamenin hemen üzerinde yer alan düğüm, yukarı kaymayı önler.
Düğüm tanesi :
İmamenin tam üzerinde bulunan küçük bir parçadır. Görevi ise ipin düğüm kısmını gizlemektir. İmameden çıkan ipler düğümlenerek düğüm tanesi denilen bu küçük parçanın içine sıkıştırılır. Bazen düğüm imamenin içinde de gizlenir. Bu parçaya “Takoz” da denilir.
Dominik Damla :
Çıkarıldığı bölge itibariyle kehribarın bir çeşididir. Üzerine ışık tutulduğunda mavi renk alır.
Değerli Taş :
Efe Tespih :
Normalden daha iri tanelere sahip olan ve tanelerinin sayısı genelde 17, 19 ve 21 olan tespih çeşitlerine Efe tespihi denilir. Efe tespihlerine aynı zamanda Maskot tespih de denilir.
Erzurum Oltu :
Oltu taşı, genel olarak Erzurum’un, Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesimine yakın yerlerde çıkan yarı değerli bir taştır. Oltu taşı adını ilçesinden almaktadır. Gürcistan bölgesinde de Oltu taşı çıkarıldığı ve aralarında kalite farkı bulunduğu için Erzurum Oltu ve Gürcistan Oltu olarak ifade edilmektedir. Erzurum Oltu taşları Gürcistan Oltu taşına göre daha canlı parlak tam siyah durmaktadır.
Elmas :
Eski çağlardan günümüze taşların en değerlisi sayılan elmasın, kadınla erkek arasındaki aşkı güçlendirdiğine inanıldığından nişan yüzüklerinde tercih edilir. Saflık, sevgi ve neşe getirdiği söylenen elmas, cesareti ve aşkı sembolize eder. Elmas, sizi ruhsal ve ahlaksal inançlara göre yaşamınız için yüreklendirerek, kendinize ve başkalarına karşı dürüst olmaya davet eder.
Fil Dişi :
Adından da anlaşıldığı gibi fildişi; Afrika topraklarında yaşayan fillerin sahip olduğu dişlerdir. Filler bu dişler sayesinde kendini korur. Ancak aynı zamanda da insanların fildişi merakı yüzünden hayatlarını kaybetmektedirler. Fildişi genel olarak süsleme sanatında kullanılan bir materyaldir. Eski zamanlarda yaşam sürmüş olan birçok medeniyetin sanat eserleri bırakmak adına fil dişini kullandıkları bilinmektedir...
Galalith :
Gürcistan Oltu :
Oltu taşı Erzurum bölgesinin haricinde Gürcistan bölgesinde de çıkarılmaktadır. Gürcistan Oltusu 2.kalite olarak sınıflandırılmaktadır. Gürcistan Oltu taşları Erzurum Oltu taşlarına göre mat kalır ama yine parlaklığı üst seviyededir.
Gümüş :
Gemoloji :
Değerli taşları profesyonelce tanımlama ve değerlendirme sanatına ve bilimine “Gemoloji” denir. Gemoloji yer bilimlerinin ve Mineroloji bilim dalının bir branşı olarak kabul edilmektedir...
Hatime (Tepelik, Hitame) :
Hatimeler sistemli tespihlerde bulunur. Tespihin ucunda püskül değil de sistem bulunuyorsa, sistemin en üst ucunda tespih ustasının zevkine göre yapılmış bir parça bulunur. Bu parçaya “Hatime” denilir...
Habbe (Tane) :
Tespihlere dizilen her bir taşa verilen isimdir. Tespihi tespih yapan asıl unsurlardandır. Diğer ismi de “Tane”’dir.
Devamını oku...
Hare :
Hitame (Tepelik, Hatime) :
Hitameler sistemli tespihlerde bulunur. Tespihin ucunda püskül değil de sistem bulunuyorsa, sistemin en üst ucunda tespih ustasının zevkine göre yapılmış bir parça bulunur. Bu parçaya “Hitame” denilir...
İmame :
Bir tespihin iki ucunu birleştiren yassı tanedir. Tespihin en önemli parçalarındandır. Bir tespih ustasının ustalığını gösteren en önemli parçadır...
İskender İmame :
İşaret (Nişane, Durak veya Müezzin) :
99’luk tespihlerde, birinci ve ikinci 33’lük gruplardan sonra konulan tanelere verilen isimdir. Hem 33’lük hem 99’luk tespihlerde de ikişer adet İşaret bulunur. “Nişane”, “Durak” veya “Müezzin” de denilir.
Devamını oku...
İnci :
İnci size güç, huzur ve çalışma azmi verir. Duygusal korunma amacıyla da kullanılır.
Kaplan Gözü:
Sahiplenme arzusunu güçlendirir, insanların kendisini işine vermesini sağlar. İç ve dış görüşü artırır. Zihni keskinleştirir. Sinirsel spazmları ve baş ağrılarını hafifletir. Sindirim bozukluklarına, algılama eksikliğine ve korkuya karşı koruyucudur. Negatif enerjiden korur.
Kazaziye :
İpek veya naylon tel üzerine burularak sarılan çok ince (0,08 mikron – saç teli kalınlığında) 24 ayar altın ve 1000 ayar gümüş tellerle yapılan süslemelere kazaz denir...
Kaliningrad Damla :
Çıkarıldığı bölge itibariyle kehribarın bir çeşididir.
Kehribar (Amber) :
Kehribar fosilleşmiş çam reçinesidir. Tespih yapımında kullanılan malzemelerin en başında Kehribar gelmektedir. Kehribar taşı milyonlarca yıl toprak altında kalarak günümüze gelmektedir. 250'den fazla rengi vardır. En çok bilinen renkleri Sarı ve yarı saydam renk tonlarında olanlarıdır. Isındığı zaman etrafa hoş bir koku yayar...
Kırmızı Yeşim Taşı :
Kanı güçlendirir, canlılık, güç ve sabır verir. Bedeni temizler.
Kuka :
Kuka tespih, bilindiğinin aksine güney Amerika ve Hindistan menşeili bir tropikal ağacın meyvesidir. Hindistan cevizinin erkeği olarak da bilinmektedir, İçerisinde katı yağ içeren öz kısmı çıkarılıp kenar, kalın etli kısmından tespihler yapılmaktadır...
Lal Taşı:
Tehlikeyi haber veren taş olarak geçer. Bilinmeyene gözlerinizi açar ve gayipten bilgi almayı destekler. Fiziksel olarak da cinsel organların iyileşmesine yardımcı olur, kan dolaşımını canlandırır.
Lapis Lazuli (Lacivert Taşı) :
Ruh ve beden arasındaki dengeyi sağlar. Ayrıca zihinsel berraklığı ve derin düşünmeye yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır.
Lüle Taşı :
Lüle taşı Beyaz renkli, işlenmesi kolay, yumuşak, gözenekli bir dokuya sahiptir. Oldukça değerli bir madeni bir taştır. Lüle taşı, yerin yaklaşık 300 metre altında yumrular halinde ve dağınık bir şekilde bulunurlar. Bu cevherler, insan gücü kullanılarak yüzeye çıkarılır. Yapılan arkeolojik çalışmalar Lületaşının yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ortaya koymaktadır...
Müezzin (Nişane, Durak veya İşaret) :
99’luk tespihlerde, birinci ve ikinci 33’lük gruplardan sonra konulan tanelere verilen isimdir. Hem 33’lük hem 99’luk tespihlerde de ikişer adet müezzin bulunur. “Nişane”, “Durak” veya “İşaret” de denilir...
Mercan :
Mercan taşı, organik bileşiklerden oluşan doğal bir taştır. Doğada kendiliğinden ortaya çıkar. Doğal taşlar arasında en göz alıcı olan türlerden bir tanesidir. Mercan taşı şifalı taşlar arasında da en önemlilerinden biridir...
Mamut Dişi :
Mors Dişi :
Miskevi Bağa :
Malahit (Bakır Taşı) :
Fiziksel ağrıları azaltıcı ve radyasyondan koruyucudur. Uyumayı kolaylaştırır. Zihni ve vücudu canlandırır. Her kademede dengeleyici rol oynar. Sol elde oynanırsa vücuttaki statik elektriğin fazlasını alır.
Nişane (Müezzin, Durak veya İşaret) :
99’luk tespihlerde, birinci ve ikinci 33’lük gruplardan sonra konulan tanelere verilen isimdir. Hem 33’lük hem 99’luk tespihlerde de ikişer adet nişane bulunur. “Müezzin”, “İşaret” veya “Durak” da denilir...
Narçıl :
Necef (Kaya Kristali) :
Genellikle fasetalı taneler şeklinde işlenir. Dokunulduğu zaman soğuk bir taştır.
Oltu :
Oltu taşı, genel olarak Erzurum’un, Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesimine yakın yerlerde çıkan yarı değerli bir taştır. Oltu taşı adını çıkarıldığı ilçesinden almaktadır. İşlenmesi kolay olduğundan dolayı genellikle tespih, takı, kolye vb. aksesuar yapımında kullanılmaktadır. Oltu taşı bir karbon bileşimi olup linyit taşıdır. Latincede Jayet olarak geçer. Genellikle siyah olan koyu kahverengi ve koyu yeşil renklere sahiptir. Oltu taşının özü fosilleşmiş ağaç köküdür...
Öd Ağacı :
Ödağacı Uzak Asya’da (Çin, Kamboçya, Malezya) gibi bölgelerde yetiştirilen, Odunu ve kabuğu hoş kokulu bir ağaçtır. Dulaptal otugillerdendir. Dini törenlerde yakılır ve yanarken güzel koku verir. Ticari değeri de oldukça yüksek olan bir ağaçtır...
Pul :
33’lük tespihlerde aralara konulan parçalara Pul adı verilir. Pullar genelde küçük ve yassı şeklinde olurlar. Her 11 tanede bir dizilir. Sistemli ve el işçiliği olan 33’lük tespihlerde ise pullar genellikle ilk 5 ve son 5'e dizilir. 33’lük tespihlerde iki adet pul olur.
Püskül (Kamçı) :
Bazı tespihlerin imamesinin üst ucuna üstüne ibrişimden (ipek iplik), gümüş ya da altın tellerden yapılmış bir püskül takılır, bu püsküllere kamçı da denilmektedir. Gümüş ve altından yapılan bu kamçıların yapım tekniğine göre Kazaz da denilir. Bazı kamçıların üzerine, estetik olması ve daha güzel görünmesi maksadıyla, üzerinde bulunan tespih tanelerinin daha küçük olanlarından bir veya birkaç tane eklenir.
Patin :
Pelesenk :
Pelesenk ağacı, sıcak bölgelerde yetişen, üzerinde mor, kara çizgileri olan, kızıldan kahverengiye çeşitli tonlarda kerestesi mobilyacılıkta, gemicilikte ve tespih yapımında kullanılan yaşını aldıkça rengi güzelleşen bir ağaçtır...
Palet :
Prit :
İrade gücünü artırır. Diğer insanlarla armoni halinde çalışmayı gerçekleştirir. Enerji oluşturur.
Sedef :
Sedef, istiridye ve midye gibi deniz canlılarının kabuğunda bulunan gökkuşağı parıltılı, beyaz ve sert bir maddedir...
Şahmaksut :
Sarı ve Filizi olur. Yeşil rengi değerlidir.
Takoz :
İmamenin tam üzerinde bulunan küçük bir parçadır. Görevi ise ipin düğüm kısmını gizlemektir. İmameden çıkan ipler düğümlenerek takoz denilen bu küçük parçanın içine sıkıştırılır. Bazen düğüm imamenin içinde de gizlenir. Bu parçaya “Düğüm tanesi” de denilir.
Tane (Habbe) :
Tespihlere dizilen her bir taşa verilen isimdir. Tespihi tespih yapan asıl unsurlardandır. Diğer ismi de “Habbe”’dir...
Tepelik (Hitame, Hatime) :
Tepelikler sistemli tespihlerde bulunur. Tespihin ucunda püskül değil de sistem bulunuyorsa, sistemin en üst ucunda tespih ustasının zevkine göre yapılmış bir parça bulunur. Bu parçaya “Tepelik” denilir...
Tespih :
Tespih namaz sonrasında Allah’ı belli sayılardaki sözcüklerle anmak için ortaya çıkmış, çeşitli maddelerden yapılan 33, 99, 500 ve 1000 taneli dizilerdir. Ayrıca kullanımı az olsa da Efe tespihi, 45’lik tespih gibi çeşitleri de bulunmaktadır...
Ukrayna Damla :
Çıkarıldığı bölge itibariyle kehribarın bir çeşididir.
Zebercet (Peridot) Taşı :
Çok eski zamanlardan beri özellikle Mısır’da mücevher yapımında kullanılan değerli taşlardandır. İlk kez Kızıldeniz’in Zebercet Adası’ndan çıkarıldığı için “zebercet” adını almıştır. Zebercet taşı, Zümrüt familyasının üyesidir. Rengi, yeşil ve yeşilin farklı tonlarıdır. Zebercet’in sertlik derecesi 6,5-7 arşındır. Yapısında demir ve nikel gibi birçok mineral barındırmaktadır...