Uncategorized

Pelesenk

Pelesenk ağacı, sıcak bölgelerde yetişen, üzerinde mor, kara çizgileri olan, kızıldan kahverengiye çeşitli tonlarda kerestesi mobilyacılıkta, gemicilikte ve tespih yapımında kullanılan yaşını aldıkça rengi güzelleşen bir ağaçtır.

Çok sert bir malzeme olan Pelesenk ağacı geçmiş dönemlerde gemi tabanlarının altını inşa etmekte kullanılırmış. Suya çok dayanıklı olan bu ağaç, içeriğindeki Pelesenk adı verilen öz sütü sayesinde çürümez ve yıllar boyunca varlığını sürdürebilir.

Aynı zamanda Pelesenk ağacından çıkan kokulu reçineye veya öze de Pelesenk adı verilir.

Pelesenk ağacının en önemli özelliği içinde barındırdığı ve Pelesenk denilen özü, reçinesidir. Bu madde o kadar kuvveti bir kokuya sahiptir ki, üzerinden uzun yıllar geçse de ağacın içine işleyerek kokusu bitmez ve doğal esanslı bir ağaç olarak varlığını sürdürür.

Hepimiz dillere pelesenk olma deyimini duymuş ve en az bir kere hayatımızda kullanmışızdır. Pelesenk olma deyimi, dile takılma ve sürekli tekrar etme durumlarında söylenir.

Burada Pelesenk kokusunun ağaçtan çıkmama durumu da deyimimizde dile pelesenk olma, yani dilden düşmeme ile özdeşleştirilmiştir.

Pelesenk’in Kullanım Alanları

Pelesenk’in kullanım alanı geçmişe göre daha azalmıştır. Teknolojinin ilerlemesiyle gemilerde yeni ve kompozit maddeler kullanılmış, Pelesenk hemen hemen o alanda kullanılmaktan vazgeçilmiştir. Günümüzde en yayın olarak kullanıldığı alan ise tespih ve mobilyacılıktır. Pelesenk ağacı tespih koleskiyonerleri için değerli bir malzemedir. Koleksiyonerler Pelesenk ağacının yaşına ve kokusuna göre değer biçmektedirler.

Paylaş :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir